noaptea agentiilorTimp de 6 ani, institutele culturale din Bucureşti şi-au deschis porţile pentru o noapte plină de evenimente şi activităţi interesante.  Ediţia de anul acesta se desfăşoară vineri, 22 iunie, în 14 centre din capitală, fiecare pregătindu-se cu spor pentru o primire tradiţională a vizitatorilor în noaptea albă.

Centrul Cultural Ungar a pregătit o seară plină de workshop-uri, teatru, preparate tradiţionale dar şi un concurs de Rubik, cub inventat de Erno Rubik în 1974.

Centrul Cultural Ungar, str. Gina Patrichi nr. 8, sector 1

Program:

16.00: Iepuraşul îşi învinge frica
– poveste citită în maghiară, română, germană
După ce vom citi povestea în trei limbi, scrisă de autoarea M. Simon Katalin, împreună cu copiii vom confecţiona, în spiritul poveştii, un obiect.

17.00: ORIGAMI & RUBIK

workshop şi concurs
În curtea centrului cultural maghiar doritorii se pot alătura unui grup de confecţionat figuri origami sau pot participa la un concurs de rezolvat cubul Rubik. Dacă aveţi, aduceţi-vă cubul Rubik de acasă! Poate nu veţi câştiga concursul, dar sigur veţi învăţa câteva trucuri. Mult succes!

18.00: Re-buttoned: Hungarian is in Fashion! 

Expoziţie de modă şi design
În 2011 în Ungaria s-a lansat un concurs de fashion design al cărui obiectiv era popularizarea şi aplicarea elementelor tradiţionale ungureşti în design-ul contemporan şi în istoria modei maghiare. Design Terminal din Budapesta porneşte într-o călătorie în Europa, prima oprire fiind la Bucureşti. Câteva dintre aceste rochii şi accesorii vor fi expuse în Centrul Cultural al Ungariei, iar expoziţia va putea fi vizitată după Noaptea Institutelor până pe 6 iulie.

18.30: Workshop

După vernisaj, reprezentanţii Design Terminal, precum şi unii dintre creatorii prezenţi  vor sta de vorbă cu cei interesaţi în cadrul unui workshop despre modă, industria artelor aplicate, situaţia designului contemporan din Ungaria şi nu numai. Cei interesaţi pot exersa aplicarea prin serigrafie pe diverse materiale a unor modele inspirate din elementele de decoraţiuni tradiţionale ungureşti.

20.00: Vaca Rosmarie
Lectură scenică şi cântări bestiale
Regia: Theo Herghelegiu
Muzica: Edi Jighirgiu

Idilă rurală. Un sat cu câmpuri şi pajişti, iar la marginea sa o fermă. Animalele trăiesc fericite şi mulţumite alături de fermierul lor. Cu excepţia văcuţei Rosmarie: fiindcă ea le ştie mereu pe toate, strică atmosfera bună! Intr-o zi fermierul nu mai suportă situaţia şi-şi trimite vaca în Africa. O piesă despre migraţie? Despre globalizare? Despre rezolvarea conflictelor? În orice caz, o distracţie bestială pentru spectatorii cu vârste între şase şi şaizeci şi şase de ani.

00.30: Răpirea neintenţionată a doamnei Elfriede Ott
comedie austrică ,2010, 108 min,
subtitrat în engleză / Regia / Rendező: Andreas Prochaska. Copyright: Dor Film

1.00: Viaţa celorlalţi
dramă germană ,2006, 138 min.
subtitrat în engleză .Regia: Florian Henckel von Donnersmark

Un ofiţer de securitate est-german primeşte misiunea de a spiona un dramaturg bănuit de planuri subversive la adresa regimului comunist. În scurt timp, sensibilul şi meticulosul securist va fi fascinat de lumea ce o descoperă prin intermediul microfoanelor care împânzesc casa scriitorului. Dar, odată pornit, teribilul sistem de opresiune nu mai poate fi oprit…